Stan na streche auta - ako je to s nosnosťou strechy?

Často sa nás pýtate, ako je to s nosnosťou strechy, či strecha zvládne autostan a ako sa strecha správa, keď na nej spí celá rodina. 

Unesie teda strecha váhu autostanu aj so spiacou posádkou? Ako to súvisí s nosnosťou strechy, ktorú udávajú výrobcovia? To si priblížime v nasledujúcich riadkoch, kde  si vysvetlíme rozdiel medzi dynamickou a statickou nosnosťou strechy auta. 

Čo je to teda dynamická nosnosť strechy auta? Dynamické zaťaženie strechy je výrobcom udávaná maximálna hmotnosť, ktorú môže mať auto na streche počas jazdy. Jedná sa hlavne o bezpečnosť jazdy pri pohybe auta, kedy je náklad vystavený podstatne väčším silám ako v stoji, napríklad pri brzdení, alebo v prudkých zákrutách. Dynamická nosnosť strechy je u väčšiny stredne veľkých osobných áut a menších SUV výrobcom udávaná na 75kg, u malých áut sa táto hodnota pohybuje od 50 do 60kg. Pri veľkých SUV a dodávkach je táto hodnota stanovená až na 100kg.  

Vyššie uvedené hodnoty sú iba orientačné, presnú nosnosť strechy si ľahko overíte vo svojom veľkom technickom preukaze

Statická nosnosť strechy je prípustné zaťaženie strechy zaparkovaného auta. Strešná konštrukcia by mala podľa crash testov udržať váhu auta pri prevrátení. Takže strecha auta pri parkovaní pokojne unesie váhu stanu s pasažiermi spiacimi vo vnútri.

 

 

Bez ohľadu na to, či sa auto pohybuje alebo parkuje, je potrebné poznamenať, že v oboch prípadoch je potrebné stan namontovať tak, aby bola váha rozložená rovnomerne na každý z oporných bodov. V prípade, väčších stanov, ktoré sa rozkladajú za obrys auta, poskytuje dodatočnú oporu rebrík, v prípade tých najväčších pre 5 až 6 osôb aj teleskopické podpery.